Topinambur pyszne bulwy z ziemi

Topinambur jest rośliną, którą z pewnością większość osób mogła widzieć, ale nie wiedziała że to jest ta roślina. Ta roślina rośnie na nieużytkach rolnych, łąkach i między polami – tam też radzę poszukać. Wszystkim, którzy chcieliby spróbować jak smakuje topinambur polecam po prostu wybrać się w teren.

Jak rozpoznać i zebrać topinambur ?

Topinambur nieco przypomina słonecznik, ale ma mniejsze kwiaty. Stąd też jego inna Polska nazwa to słonecznik bulwiasty. Bulwiasty dlatego że to właśnie bulwy tej rośliny są bardzo pożywne.

Pewnej jesieni wybrałem się na zbiory…

Żeby uzbierać bulwy słonecznika bulwiastego trzeba ubrudzić sobie ręce. Najlepiej zabrać ze sobą jakiś szpadel bądź kij, by łatwiej wydobywać bulwy spod ziemi. Bulwy wyciągać polecam rękoma gdyż wtedy wyczujemy co jest bulwą, a co bruzdą ziemi i nie uszkodzimy bulw.

Po ok. 20 min kopania mam zadowalającą ilość bulw, powinno wystarczyć na kilka solidnych porcji.

Jak przyrządzić frytki ze słonecznika bulwiastego ?

Po powrocie do domu wziąłem się za płukanie oraz zeskrobywanie delikatnej skórki z bulw – nie trzeba tego robić, jeżeli nie przeszkadza wam delikatna skórka między zębami.

Następnie pociąłem bulwy na talarki, o grubości ok 0,5 cm.

Następnie wrzuciłem topinambur na rozgrzany olej…

 i smażyłem aż do zrumienienia się bulw.

Tak mniej więcej prezentują się frytki z bulw topinamburu.

Według mnie smażony topinambur smakuje jak frytki z delikatną nutą słonecznikową. Słonecznik bulwiasty ma podobne zastosowanie kulinarne jak ziemniak. O tym jak smakuje zachęcam przekonać się samodzielnie. W Internecie znajdziecie masę informacji i zdjęć tej rośliny, więc nie powinniście mieć problemu z jej identyfikacją.

2 odpowiedzi

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.