Chałwa – najlepsza przekąska w podróży

wpis w: DIY, Przepisy, Zdjęcia, Żywność | 1

Chałwa – pyszna  i zdrowa bomba kaloryczna

 

Chałwa jest przekąską robioną z karmelu, bądź też miodu oraz miazgi z nasion oleistych, takich jak np. słonecznik, sezam czy orzechy. Pochodzi z bliskiego wschodu, ale jest popularną przekąską również w Rosji czy Ukrainie (głównie chałwa słonecznikowa).

Jest to jeden z moich ulubiony słodyczy, obok czekolady oczywiście 😉

Chałwa zawiera kilkaset kalorii, oraz mnóstwo witamin oraz minerałów – w zależności od składu. Sam słonecznik zawiera w 100 g aż 584 kcal. Na 100 g przypada 20,78 g białka, oraz 51,46 g tłuszczu. Ponadto ziarna słonecznika zawierają między innymi :  78 mg Wapnia, 325 mg Magnezu i aż 645 mg Potasu ! Do tego dodajcie bogactwo jakie zawiera miód i czekolada które są składnikami mojej chałwy. Dosłownie bomba kaloryczno-witaminowo-minerałowa. Białka i tłuszcze są tym, o co najtrudniej w dziczy. Więc jeżeli planujecie wyprawę na odludzia to z pewnością jako prowiant powinniście rozważyć chałwę. Dla mnie chałwa jest najlepszą przekąską jaką można zabrać ze sobą na szlak, czy to  w góry czy do lasu. Dzięki węglowodanom szybko zaspokaja apetyt, a dzięki białkom i tłuszczom syci na dłuższy czas.

Ostatnimi czasy zacząłem większą uwagę poświęcać temu co jem. Kupna chałwa zawiera wiele niezdrowego syfu, od różnych „E” począwszy, a skończywszy na sztucznych aromatach czy barwnikach. Postanowiłem więc, że sam spróbuję zrobić swoją ulubioną przekąskę. Ku swojemu zaskoczeniu przepis na chałwę okazał się banalnie prosty…

Jak zrobić chałwę ?

Ja chałwę robię najczęściej słonecznikową – czyli taką najpopularniejszą u naszych słowiańskich braci Rosjan i Ukraińców.

Oczywiście dodatków do chałwy są tysiące, granicą jest tu jedynie wyobraźnia, całkiem smaczna jest z orzechami, czy rodzynkami. Jeżeli kogoś stać może zrobić chałwę nawet z pistacji.

Do stworzenia tej chałwy użyłem :

  • ok 350 g słonecznika łuskanego
  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • ok 150 g miodu.

Wartości słonecznika i miodu są przybliżone – nigdy nie używam wagi w przepisach (nie lubię sztywnych reguł, ram i sztywnych ludzi 😉 )

Mój przepis na chałwę:

1. Prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika…

…aż uzyskają złocisty kolor

2. Mielimy uprażone ziarna słonecznika, ja używam starego, żeliwnego młynka do ziaren na korbkę.

Trochę czasu to twa…

…ale warto 😉

3. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.

4. Do zmielonego słonecznika dodajemy miodu oraz wcześniej roztopionej czekolady.

5. Następnie wszystko mieszamy, całość musi mieć konsystencję plasteliny. Uwaga lepi się strasznie do palców !

6. Otrzymaną masę wkładamy do formy (mnie posłużyło pudełko po lodach).

7. Po pewnym czasie wyjmujemy z formy i owijamy papierem śniadaniowym, bądź ręcznikiem kuchennym w celu absorbcji wilgoci/tłuszczu (Chałwa musi swoje odstać, aby miała twardszą/bardziej kruchą konsystencję).

8. Chałwę możecie np. zjeść albo zabrać w podróż. Smacznego !

Chałwa może być również wykorzystana jako dodatek do owsianki, ale o tym już wkrótce…

Jeżeli chcecie być na bieżąco z wpisami i  posiadacie konto na FB, to zapraszam do polubienia mojego fanpage :

https://www.facebook.com/Miro-z-Lasa-1780704345527591/

 

 

Jedna odpowiedź

  1. Emilia

    Zamiast miodu i czekolady polecam syrop daktylowy i jakieś bakalie do środka. Lepsze w smaku, lżejsze i daje więcej energii :).

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.